06-06-08

Zorg voor de dieren

kip
 

Zolang ik leef zal ik opkomen voor rechten van het dier, ik kan niet anders.
 

 

Nederland houdt een onvoorstelbaar aantal landbouwdieren: meer dan 450 miljoen per jaar. Landbouwdieren zijn dieren die door mensen voor productiedoeleinden gehouden worden. Het gaat dan om het vlees, de eieren, melk of bont. Ruim 95 procent leeft in de bio-industrie. In deze bedrijfstak produceren zo veel mogelijk dieren zo veel mogelijk vlees, eieren, melk of bont. Op een zo klein mogelijke oppervlakte. Zo snel mogelijk. En tegen zo laag mogelijke prijzen. De dieren krijgen hiervan de rekening gepresenteerd: een miserabel leven in schuren en krappe hokken. Een leven vol stress en verveling.

 

Over het rund:

Nr34267

Een rund is een herkauwer die buiten graast en bij slecht weer schuilt. Ze leven in kuddes, dat biedt meer veiligheid. Een rund heeft van nature horens om zich te kunnen verdedigen.
De dieren grazen, herkauwen en rusten zo veel mogelijk tegelijkertijd. De koe krijgt rond haar tweede levensjaar een kalfje. Direct na de geboorte likt het ze het kalf schoon; het kalf drinkt bij de moeder colostrum (d.i. biest, de eerste melk), dat veel antistoffen tegen tal van ziekten bevat.
Een contact tussen moeder en kalf van vijf minuten is al voldoende om een sterke koe-kalfband te laten ontstaan. De eerste week is het kalf volledig gefixeerd op de moeder, daarna gaat het ook met andere kalfjes spelen. Na één à twee weken gaat het kalf ruwvoer opnemen. Als er niet door de mens wordt ingegrepen, verlaat het kalf de moeder als het zes tot tien maanden oud is. De koe geeft van nature dus alleen melk in de periode dat ze een kalf heeft.

 

Over het varken:

varkje5  varkje7  varken-groot  

Een varken is een sociaal, in groepsverband levend dier. Hij eet vrijwel alles en zoekt zijn voedsel door met zijn zeer gevoelige snuit in de grond te wroeten. Door te zoelen (in de modder te rollen) houdt een varken zijn lichaam op de juiste temperatuur en houdt hij parasieten weg. Dit kan hij ook doen door te schuren tegen bijvoorbeeld bomen. Een varken is een zindelijk dier, hij scheidt mestplaats van lig- en vreetplek. Als een zeug drachtig is bouwt zij een nest, afgezonderd van de groep, om de jongen te werpen.

 

Over de kip:

kip2
Een kip is een sociaal levend dier dat leeft in kleine groepjes van een haan, enkele hennen en kuikens. In de groep bestaat een rangorde: de dieren kennen elkaar en respecteren de sterkste van de groep. De haan verdedigt zijn hennen en zijn territorium tegen indringers en waarschuwt voor gevaar. Hij lokt de hennen naar voedsel en naar de slaapplaats.

Kippen hebben voldoende ruimte nodig om te kunnen bewegen en de vleugels uit te slaan. Strooisel is essentieel, het wordt gebruikt voor stofbaden, pikken en krabben. Stofbaden zijn nodig om de veren schoon te houden. Pikken en krabben zijn foerageergedrag. Verder is bekend dat kippen veel in strooisel pikken.

Kippen brengen in de vrije natuur de nacht door in bomen. Hier zitten ze hoog en veilig.

 

Produktie per jaar:

Vleeskuikens       400.000.000

Legkippen              42.000.000

Varkens                 24.000.000

Kalveren                1.300.000

Vleesvee                 700.000


Bron: dierenbescherming

0001

21:48 Gepost door ank in dieren | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Hallo Ben hier toevallig terecht gekomen. Je hebt een mooie blog, ik hou ook veel van dieren.
Veel bloggroeten van Kelly en haar mensenvrienden.

Gepost door: Chris | 09-06-08

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.