17-10-08

Zomaar wat mensen -2-

1306200781

Zomaar weer eens een paar mensen vandaag.

Iemand gaat naar de voedselbank en dan wordt ik weer op de feiten gedrukt van een groot probleem. Het is erg druk bij de voedselbank, en dan bedoelt hij bij het afhalen van de pakketten. Natuurlijk weet ook ik dat er veel mensen zijn die er dankbaar gebruik van maken, maar het is moeilijk voor te stellen dat ik een dergelijke doos zou gaan ophalen en hoe ik me dan zou voelen.

Even later breng ik een ander persoon naar zijn nieuwe baan. Het is de eerste dag en hij heeft er heel erg veel zin in. Hij komt uit een ander deel van ons land maar denkt er nu al over om te gaan verhuizen. Zijn hele familie woont in deze buurt, en hij is de enige die ergens anders woont. Hij zegt zelfs dat hij het hier de mensen het aardigst vindt van alle plaatsen waar hij ooit heeft gewoond! Maar dat vind ik wel logisch als hij hier net een heel erg leuke baan gekregen heeft.

Een jonge vrouw die werkt met zwaar autistische mensen. Ze is samen met een collega door een bewoner aangevallen en heeft ‘n geblesseerde schouder en nek. We hebben een gesprek over haar werk en de zeer moeilijke bewoners. Deze mensen zijn het meest agressief, zo erg dat ze niets kunnen doen. Niet met andere bewoners, laat staan iets buiten de veiligheid van hun ruimte zoals naar een werkplaats of ander soort dagopvang. Zij kunnen zelfs niet met ene taxi weg, als iemand ergens heen moet, dan rijdt er iemand en gaan er twee begeleiders mee. Alles moet heel strak geregeld zijn en elke verandering in het patroon, hoe miniem en klein ook, kan van deze bewoners een belager maken. De meesten kunnen niet zelf naar het toilet en zijn ook niet zindelijk. Ik zeg dat ik haar heel erg bewonder om dit werk te doen. Ik geef eerlijk toe dat ik het niet zou kunnen. Er zitten veel oudere autisten en dat komt vooral omdat deze zware beperking in het verleden niet, of niet voldoende, werd behandeld. Ouders van deze (toen) kinderen schaamden zich vreselijk voor het abnormale gedrag van hun kind en dachten ten onrechte dat ‘het wel zou overgaan’. Vaak ten koste van de andere gezinsleden. Ze hoort verhalen van gezinsleden die heel erg geleden hebben onder het gedrag van een onhandelbaar en agressief gezinslid.

Tegenwoordig wordt er veel sneller gereageerd en worden kinderen vaak al vanaf  heel jonge leeftijd begeleid en opgevangen in zeer speciaal onderwijs.

 0001

22:57 Gepost door ank in mensen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mensen, taxi, ank |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.