27-02-09

Keerpunt - Bart de Ruijter -2-

 

BD_PORTRET_5560335-_885088h

foto Gerard Damoiseaux

Het is steeds leuk om Bart te vervoeren. Hij is altijd belangstellend en begint met de vraag hoe het met mij gaat. En dan praten we over hoe het met hem gaat, dat vind ik belangrijker dan mijzelf.
Want Bart is schizofreen, en eenmaal de diagnose gesteld dan blijf je dat.
Maar Bart probeert om een zo normaal mogelijk leven te leiden, en het gaat hem steeds beter af.
Zijn boek:'Keerpunt, van psychose naar herstel' is in een jaar tijd 22.000 keer over de toonbank gegaan.
Hij houdt me op de hoogte, elke keer als ik hem vervoer, over een door hem, samen met een vriend te ontwikkelen training voor mensen die lijden aan schizofrenie, manisch depressief zijn of regelmatig psychoses beleven.
Bart zegt terecht te weten hoe deze patiënten zich echt voelen. Dat herkennen is erg belangrijk. Hij weet dat het patiënten helpt dat iemand als hij, een ervaringsdeskundige, betrokken wordt bij een behandelingstraject.
Dat hij dat kan, weet hij, omdat hijzelf, door keihard aan 'zichzelf te werken' zijn ziekte goed onder controle heeft.
Dat kan alleen als je heel erg sterk bent. Bovendien heeft Bart geluk gehad. Het is raar om in een geval als dit wat Bart is overkomen van geluk te spreken. Maar het feit, het geluk, dat hij zeer gesteund werd door zijn ouders en familie, hebben er zeker mede voor gezorgd dat Bart vandaag zo ver gekomen is, als hij nu is.
Dat blijkt zeker vandaag omdat ik hem naar de stad breng waar hij carnaval gaat vieren. Dit is het beste wat ik nu van hem hoor. Ik ben trots op die kanjer. Dit is de eerste keer na zijn eerste psychose, zijn ziekte, dat hij weer carnaval durft te gaan vieren.
Ik zeg opnieuw dat ik hem een kanjer vind omdat hij het toch zelf heeft moeten doen, het steeds opnieuw weer overeind krabbelen. Stemmen heeft hij al lang niet meer gehoord, die zijn verbannen uit zijn hoofd door zijn eigen wilskracht, ze niet meer te willen horen. En dat kost zoveel méér doorzettingsvermogen dan ik hier kan beschrijven.
Ik hoef niet te vertellen dat ik hem een fantastische dag toewens, maar ik doe het toch! Als ik hem kordaat weg zie lopen kijk ik hem nog even na....

of ga naar de
0001

22:21 Gepost door ank in mensen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: mensen, taxi, schizofrenie, ank, bart de ruijter |  Facebook |

Commentaren

Er zijn 'sterke' mensen op deze wereld ...
Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 04-03-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.