24-04-09

Oude mensen-4-

4vq5rtqxih9wu0

Een van mijn favoriete oudjes komt naar mij toe,
zonder rollator, zonder stok. Ze is drie-en-negentig jaar!
Ze is gelukkig goed hersteld van een overval.
Toen stond ze buiten te wachten en het gebeurde, zoals altijd, heel vlug.
Ze werd door een man omver geduwd, onmiddellijk waren er mensen bij om haar overeind te helpen maar toen was ze haar tas al kwijt. Met dingen zoals identiteitsbewijs en portemonnee waar 20 euro inzat. 
Door de onverwachte val heeft ze lang last gehad van haar rug en been.
Gelukkig gaat het weer erg goed met haar. We praten wat over vroeger en ze vertelt over haar eerste communie. Het verschil met nu. 85 Jaar geleden hadden mensen niet zoveel te besteden als nu. Maar toch had ze een prachtige lichtblauwe jurk aan, een feest was er niet, dat kon niet. Ik zeg: "U ziet het zo weer voor u, zo lang geleden en u kunt het zich zo weer herinneren".
"Ja", zegt ze, "ik weet zoveel van vroeger nog zo goed, eigenlijk beter dan van een paar jaar geleden, dat vergeet ik, maar van vroeger weet ik nog zoveel". Verder vertelt ze dat ze ook zo blij is dat ze niet dement is, nog zelfstandig woont en elke dag haar eten kookt.
Ik vertel dat ik vorige week een mevrouw in de auto had die 96 jaar is en die ook nog zelfstandig woont. Ze zegt meteen, daar wil ik voor tekenen, dan heb ik nog drie jaar!
Ik zeg: "Ach, nog drie jaar, ik gun u nog wel meer jaar. Wat denkt u van 107 jaar, net zoals de oudste man van Nederland, die hier vlakbij woont?"
"Ja, als ik zo goed blijf als nu zou ik het wel willen. Waarom niet?"
Ik vraag of ze bang is om dood te gaan. Ze zegt daarop: "Als ik maar in een keer weg ben en geen lijdensweg hoef te hebben. En dan mogen ze mij cremeren, dan hoeven ze geen zorg meer te hebben".
IK vraag of ze dat dan zelf ook wil. "Ach, het is makkelijker voor de kinderen".
Dan zeg ik dat ze daar maar geen zorg om moet hebben, dat haar kinderen dat wel op een goede manier gaan regelen, maar dat ze eerst nog maar eens een poos hier moet blijven, dood ben je langer dan hier in het leven.
We zijn bij haar dochter, die ook alweer oma is,
en neem haar in de arm naar de voordeur.
Niet omdat dat zo nodig is, maar wel zo gezellig.
 
 
0001

21:39 Gepost door ank in mensen | Permalink | Commentaren (8) | Tags: taxi, ank, oude mensen |  Facebook |

Commentaren

Ik zou best wel eens bij jou in de taxi willen zitten.

Gepost door: Geert | 24-04-09

Reageren op dit commentaar

Hallo Ank Ben even komen bijlezen.
Ik wens je een fijne werkweek toe, met interessante verhalen. Groetjes van ons allemaal.

Gepost door: Chris | 26-04-09

Reageren op dit commentaar

Sweet Chariot.... Zo zie ik jou, Ank, als een 'sweet chariot', een hemelse koetsier, een geleide-engel van formaat. Vorig jaar april hebben we de moeder van Frans begraven, ze was 100 jaar en 7 maanden geworden. Het was een feest haar te mogen kennen, bij haar te zijn als we zondags vrij waren, en haar later te beschtijven in mijn dagboek, heerlijk! Het was uiteindelijk goed voor haar dat het over was, ze was op, maar al was ze 100 jaar en nog iets geworden, ik mis haar enorm, die onvervangbare schat. Ja echt, soms krijg je op je oude dag nog een groot geschenk aangereikt, en dan besef je al te goed dat het leven altijd de moeite is, al is het dal soms nog zo diep, je komt erdoorheen - als je wilt. Zo'n mensje als dat moedertje van Frans heeft mij en alle anderen van haar kring voorgeleefd hoe het kan en zelfs móét: waren er zorgen of piekerde ze, dan zei ze: 'Alles geht vorüber, alles geht vorbei, alles IST vorbei.' En dan lachte ze weer olijk en zei: 'Vooruit met de geit'; en wij lachten erom en wisten dat ze groot gelijk had, en dat ze zo oud geworden was omdat ze steevast de moed erin had gehouden. Dank je wel voor dit verhaal over Oude Mensen, lieve Ank. Het roept kostbare herinneringen op. Bij mij in ieder geval wel.

Gepost door: Inebegijn | 28-04-09

Reageren op dit commentaar

hallo Ank gelukkig is het goed afgelopen voor haar met die overval !
mijn grootmoeder is 105 geworden en ze woonde ook nog alleen, er zijn er nog die zo oud worden hé
helaas zijn er ook velen die ons vroeger moeten verlaten
fijne week nog verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 07-05-09

Reageren op dit commentaar

... Het is gewoon niet fair dat ze zo'n oudjes lastig vallen! Ik kan me daar zo boos in maken he.

Lieve groetjes

Gepost door: ann . | 10-05-09

Reageren op dit commentaar

gelukkig is die dame hersteld van die overval...

Gepost door: Annick | 11-05-09

Reageren op dit commentaar

ahhh
geweldig dankbaar beroep denk ik zo ank:-)

heerlijk dat mensen hun hart bij je uit kunnen storten:-)

xxx

Gepost door: klaproos | 20-05-09

Reageren op dit commentaar

Soms doen mensen hun job omdat het "moet", enkel voor het geld en dan kom je hier en heb ik zoiets van "wauwww" Ank doet dit echt met haar hart en niet enkel met haar portomonee. Je zal ongetwijfeld heel wat mee maken maar ik ben er zeker van dat je voor velen niet zo maar die chauffeur bent !

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 23-05-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.