27-05-09

Neem jij genoegen met wat er is?


Afbeelding7


"Hoe zou het zijn om niet nog méér te willen en genoegen te nemen wat hier is?

~~Paulo Coelho~~


Oh, dit is een moeilijke vind ik.

Coelho bedoelt hier zeker niet het materialisme.

Daar zou ik dan ook snel mee klaar zijn: want ik heb al zoveel meer dan nodig is, dus kan ik met alle plezier genoegen nemen met wat er nu is.

Maar de rest?

Dat is een moeilijk begrip,wil ik genoegen nemen met wat ik nu weet?

Nee, ik wil altijd meer weten, ook al weet ik dat ik altijd minder weet dan ik zou willen weten. En bovendien; hoe meer ik weet, hoe beter ik besef zo weinig te weten.

En genoegen nemen met wat hier "is"?

Het hier en nu. Kan ik genoegen nemen met de dierbare mensen van vandaag? Ik ontvang voldoende warmte en liefde van de mensen om mij heen, diegenen die mij dierbaar zijn. Al zou er niemand nog bijkomen, dan zou ik daar genoegen mee kunnen nemen.

En dan:

het Leven te leven, en genoegen te nemen dat er niet "meer" is?

Er was "niets" voor mij, er zal "niets" na mij zijn. Dat dit het Leven is, niet meer, niet minder. Niet gisteren, niet morgen, alleen hier - Nu. Als "dit" het is, leven in het Nu, bewust leven in het nu, het nu van elk moment, dan neem ik daar genoegen mee, omdat ik ten volle kan genieten van het totale bewustzijn van het NU.

Dit moment, er is geen ander moment dan dit: NU! Daar kan ik genoegen mee nemen.

Maar Coelho bedoelt vast ook:

wil je meer "zien" "voelen" "horen" "lezen"  dan er staat, of neem je genoegen met wat tastbaar is? Daar kan ik dan opnieuw geen genoegen mee nemen, want ik zal altijd meer willen "zien" "voelen" "horen" "lezen" dan datgene wat mij aangeboden wordt. Om dicht naast mensen, dieren en de natuur te staan, kan ik nooit voldoende leren enkel uit de tastbare zaken.

Bovenal bedoelt Coelho zeker ook de positieve krachten om ons heen:

daar kan ik geen genoegen mee nemen, want ik zal altijd tekort schieten met de krachten die ik bezit.

Zou dit mijn laatste dag zijn,

dan zal ik kunnen zeggen: Ik kan genoegen nemen, heb niets meer te wensen.

0001

~~ank~~

08:38 Gepost door ank in gedachten | Permalink | Commentaren (2) | Tags: gedachten, paulo coelho |  Facebook |

Commentaren

Ik neem graag genoegen met wat je hier te berde brengt, Ank, omdat het diep uit je binnenste is gekomen en een waarde heeft voor heel veel mensen die over het leven nadenken. Zelf kom ik iedere dag opnieuw tot de ontdekking dat alles wat te voelen, te ervaren, te denken, lief te hebben, beperkt is, dat ik niet verder kan reiken in mijn verlangen dan naar dat wat er is, want dat wat er is, is er en meer niet. Tegelijk besef ik dat ik veel heb bereikt en veel heb vergaard en veel wel en niet heb leren begrijpen, meer misschien dan ik ooit had gedacht of gehoopt. Ook weet ik dat ik veel heb verloren, veel misgelopen, veel niet bereikt, maar ik zie helder genoeg dat er een evenwicht ligt in het wel en het niet van mijn leven. Dan denk ik: zonder duisternis geen licht, zonder nacht geen dag; alles past in elkaar, alles hoort bij elkaar, ook het ja en het nee. In deze overweging van jou lees ik hoe rijk je bent en hoe rijk ik ben: wat ik zocht, heb ik gevonden en wat ik niet kon vinden, is niet voor mij weggelegd; het is goed en voldoende zoals het is. Dank je wel voor dit prachtige denkbeeld van jou aan ons gegeven, zie wat je aan moois en groots teweegbrengt met je gulle gave. Méér dan genoegen mag ik erin scheppen. Dag!

Gepost door: Ine V. | 30-05-09

Reageren op dit commentaar

Dit is een poste om even bij stil te staan en over na te denken. http://www.bloggen.be/levensgenieters"> src="http://img260.imageshack.us/img260/9906/levensgenieters5yd5.jpg" border="0" alt="Image Hosted by ImageShack.us"/>

Gepost door: Annick | 02-06-09

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.