04-01-10

Even naar mijn kanjers

 

dyn010_original_448_336_jpeg_2624714_0ab8e95251cac3c03a32e32229b04594

 

Vandaag ben ik naar mijn kanjers gegaan.
Het gaat hard achteruit, de zieke kanjer ligt op bed in de kamer met prachtig uitzicht over ons natuurgebied. Maar wat heb je eraan als je weet dat je sterven gaat?
Ze zegt als de sneeuw weg is zal ik dood zijn....
Het was fijn daar te zijn, het voelde zo goed er is zoveel liefde om ons heen.
Ik vroeg of ze bang is. Nee, ze is niet bang. Maar ze vindt het wel verschrikkelijk wat er onvermijdelijk gaat gebeuren. "Het is ook het meest erge wat er kan gebeuren, wat we niet willen, zeker omdat je veel te jong bent", zeg ik.
Dan vertelde ik over onze ritten en hoe we erover hebben gepraat dat het maar nooit zover zou hoeven komen, maar nu is het wel zover gekomen...
"ja", fluisterde ze, "maar ik had niet verwacht zo vlug al....".
Later vroeg ik haar of ze ons gaat plagen als ze ergens daar boven is, ze fluistert: "daar heb ik het veel te druk voor daar........ het is daar een drukke business".
Ik mijmer verder dat we zo gelachen hebben om haar humor en ze maakt zelfs nu ook een grappige opmerking naar haar liefste mens op aarde.
Die liefste mens streelt over haar hoofd terwijl ik haar hand streel en stevig vasthoud.
Het voelt zo goed bij haar op bed te zitten.
Ze vroegen mij of ik voor een foto op het overlijdensbericht kon zorgen, van ons moeras waar ze op uitkijkt. Het mag "niet van nu zijn, van de sneeuw en de winter, want dat is te doods", zegt ze. Daarom heb ik een aantal foto's van deze zomer meegenomen waaruit ze op hun gemak samen iets kunnen kiezen.....
Ik voel het als een bijzondere eer dat ze dit aan mij vragen, en dat zeg ik hun ook.
Dan begint Michèlle een verhaal over het bijzondere dat er tussen ons drieën is gebeurd, dat het niet te benoemen valt, maar zoiets is bij hun nog niet eerder met andere mensen gebeurd. Onmiddellijk was de click er en het bleef zo, het zal zo blijven, zeggen we alle drie over elkaar....
Onze vriendschap voor elkaar gaat verder dan het sterven van een van mijn kanjers, en het geeft mijn ongeneeslijk zieke  kanjer rust dit te weten.... want we zullen haar verder dragen dan alle sterren aan de hemel, we dragen haar mee door ons leven, waarheen we gaan, waarheen we zullen zijn, we dragen haar diep van binnen in ons hart.....

0001

19:56 Gepost door ank in mensen | Permalink | Commentaren (9) | Tags: mensen, kanker, terminaal |  Facebook |

Commentaren

Hier wordt je stil van,
dat de sneeuw nog maar een tijdje blijft liggen

Gepost door: Etje | 05-01-10

Reageren op dit commentaar

Steun

http://blog.seniorennet.be/taribi" target="_blank">http://i50.tinypic.com/j6iywm.jpg" border="0" alt="Image and video hosting by TinyPic">Als het einde nadert.
Vergroot, Heer, mijn inzicht, maak mijn hart ruimer naarmate ik dichter kom bij mijn einde. Ik wil klaar zijn voor dat grote ogenblik waarop ge me zult binnenvoeren in het volle leven, me voor eeuwig blij gaat maken en gelukkig.

Lieve Ank ik hoop dat dit gebedje je steun mag geven, en je verdriet draaglijker.
Er brandt bij mij altijd een kaarsje bij O.L.Vrouwe voor de mensen waarover je nu spreekt. Ik wens je veel sterkte en bid om kracht voor jouw als het moment daar is.
Veel sterkte lieve Ank

Gepost door: Toine | 05-01-10

Reageren op dit commentaar

Dit raakt me diep... het aanstaamde sterven van die ene dappere kanjer... de liefde tussen die twee kanjers... de manier waarop jij bij hen betrokken bent... de manier waarop jullie met elkaar en het naderende sterven omgaan... het weten dat je liefste lief en een lieve vriendin je na je sterven verder zullen dragen aan alle sterren aan de hemel...
Ik hoop van harte dat dit alles een steun zal zijn bij het afscheid straks.

Gepost door: Annette | 05-01-10

Reageren op dit commentaar

groeten Zo net in het nieuwe jaar - geen begin - maar het begin van een einde hier.
Mooi dat je er zo voor iemand zijn kunt.
Lieve groeten Jot.

Gepost door: jot | 05-01-10

Reageren op dit commentaar

Ank je hebt een prachtig hart, hoe jij omgaat met de mensen rondom je.
Wat een mooie vriendschap!

Gepost door: fotorantje | 05-01-10

Reageren op dit commentaar

Tja.... vroeg of laat, te vroeg of te laat.... We hebben het niet zelf voor het kiezen. Maar bewust sterven, en blijkbaar nog met een relatief gevoel van vrede, het is misschien een bepaald voorrecht. Ik zou daar eens heel diep moeten over nadenken. Maar nu is het nog wat te vroeg.

Gepost door: Geert | 07-01-10

Reageren op dit commentaar

Een beetje steun

http://blog.seniorennet.be/taribi" target="_blank">http://i47.tinypic.com/20z9xmh.jpg" border="0" alt="Image and video hosting by TinyPic">Heer jezus, geef Gij Uw hand, als ik iemand de hand reik als vriendschappelijk of om te helpen,
Spreek Gij Uw woord, als ik voor recht opkom of verzoening bepleit of troosten moet.
Jezus, kijk door mijn ogen, als ik de mensen zie, opdat mijn ogen zo zuiver mogen zijn als de Uwe

Gepost door: Toine | 11-01-10

Reageren op dit commentaar

Gastenboek Sorry maar ik weet U op geen andere maniet te bereiken. Ik zou graag een linkwissel met U willen. Echter kan ik geen gastenboek op U site vinden. Ook met de afbeeldingen loopt het niet zoals ik wens, daar ga ik zeker aan werken. Met vriendelijke groeten Toine.

Gepost door: Toine | 11-01-10

Reageren op dit commentaar

hoop dat de sneeuw toch nog wat blijft liggen, vooral voor je "kanjer".
Annick
http://www.bloggen.be/levensgenieters

Gepost door: Annick en Chris | 12-01-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.